AJAX IN DE PROBLEMEN DOOR GEHEIME CLAUSULE IN CONTRACT HEITINGA

Ajax zit mogelijk in de problemen door een clausule in het contract van John Heitinga. Mike Verweij verzekert dat de trainer eigenlijk de komende twee seizoenen nog assistent-trainer van het eerste zou zijn. De club maakte vorige week bekend dat men op zoek gaat naar een nieuwe trainer én dat directeur Sven Mislintat geen assistent-trainer zag in Heitinga na zijn periode als hoofdtrainer op interim-basis.

Verweij stelt in de podcast Kick-Off van De Telegraaf dat de relatie tussen Heitinga en Mislintat niet bepaald goed was. “Het staat in zijn contract dat hij de komende twee seizoenen in ieder geval eerste assistent zou zijn bij Ajax. Daar gaat Mislintat aan voorbij, dus dat zal nog wel eens een staartje kunnen krijgen.”

Heitinga volgde eind januari op interim-basis de ontslagen Alfred Schreuder op. Onder leiding van de oud-international zette Ajax in de Eredivisie aanvankelijk een sterke reeks neer, maar een kantelmoment was de thuisnederlaag tegen Feyenoord in maart. Tot dat moment had Ajax nog hoop op de titel, maar de hoofdstedelingen eindigden slechts als derde.

Artikel gaat verder onder de video

"Als men tegen Heitinga in april had gezegd dat hij weer assistent zou worden van een nieuwe hoofdtrainer, had hij met alle liefde een stapje terug gedaan”, zo denkt de Ajax-watcher van het dagblad. “Dan was hij eerste assistent geworden. Hij heeft ook bij de directie gevraagd hoe het ervoor stond. Niemand kon hem wat vertellen, tot het gesprek van afgelopen donderdag en toen kon hij wieberen."

Ook in Europa kon Ajax niet overtuigen onder Heitinga. De Amsterdammers werden kort na zijn aantreden in de tussenronde uitgeschakeld door 1. FC Union Berlin. In het KNVB-bekertoernooi reikte Ajax tot de finale, maar daarin was PSV na een strafschoppenserie te sterk. Voor zijn promotie naar de hoofdmacht van Ajax was Heitinga trainer van Jong Ajax. Eerder had hij verschillende jeugdteams van de club onder zijn hoede.

Valentijn Driessen had het ook een goed idee gevonden om Heitinga als assistent bij de staf te houden. "Hij vertegenwoordigt wel het Ajax-DNA. Het zou heel goed zijn om zo iemand wel in de staf te hebben.” De chef voetbal snapt niet waarom Heitinga niet weer als assistent-trainer van Ajax aan de slag zou kunnen. “Natuurlijk kan dat wel. Hij was toch tijdelijk hoofdtrainer?"

Als het aan Ajax ligt, blijft Heitinga werkzaam in de Johan Cruijff ArenA, maar het is niet duidelijk of Heitinga dat ook wil. "Heitinga heeft de afgelopen maanden veel geleerd. Wij willen graag een rol spelen bij zijn verdere ontwikkeling en John aan de club verbonden houden", zei Mislintat in een toelichting op het besluit om te stoppen met Heitinga als hoofdtrainer.

2023-06-05T19:07:10Z dg43tfdfdgfd