VAN HOOIJDONK VERRAST MET UITSPRAKEN OVER CALVIN BASSEY: 'DAARIN BEN IK NIET DE ENIGE'

Sydney van Hooijdonk vindt Calvin Bassey de beste verdediger tegen wie hij dit seizoen heeft gespeeld. De verdediger van Ajax krijgt complimenten van Van Hooijdonk, terwijl de zomeraankoop het afgelopen seizoen veel kritiek kreeg te verduren. Bassey werd met enige regelmaat bestempeld als miskoop.

Het seizoen van Van Hooijdonk zit erop na het verloren play-offduel tegen FC Twente (4-0). De aanvalsleider van sc Heerenveen, die werd gehuurd van Bologna, was dit seizoen goed voor zestien goals en blikte na de wedstrijd in Enschede terug op zijn seizoen. Hierbij werd Bassey door Van Hooijdonk genoemd als ‘lastigste verdediger’ om tegen te spelen. “Hij wordt in Nederland vaak belachelijk gemaakt, maar ik vind Bassey als verdediger echt heel taai”, vertelt Van Hooijdonk tegenover Voetbal International.

Van Hooijdonk stond september 2022 in de Johan Cruijff ArenA tegenover Bassey. Heerenveen verloor de wedstrijd met 5-0 en de spits moest na ruim een uur spelen het veld verlaten met een blessure. In maart volgde het duel in Friesland. Ajax won met 2-4. Ditmaal kwam Van Hooijdonk wel tot scoren. Desondanks steekt de ex-speler van NAC Breda de loftrompet. "Dat vond ik echt een lastige wedstrijd", aldus Van Hooijdonk, die ervan overtuigd is dat meerdere spelers hetzelfde denken. “Ik weet dat ik zeker niet de enige Eredivisie-spits ben die dat vindt. Hij is snel, sterk en hij staat goed."

Artikel gaat verder onder de video

Bassey werd in de zomer door Ajax voor 23 miljoen euro overgenomen van Rangers FC. De linkspoot maakte zijn eerste minuten in het shirt van de Amsterdammers in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5 verlies). Het was een kort optreden, daar Bassey na zestien minuten spelen met rood van het veld werd gestuurd. De Nigeriaans international groeide onder trainer Alfred Schreuder uit tot basisspeler, maar kon bij het Nederlandse publiek niet overtuigen. Na het ontslag van Schreuder in januari raakte Bassey zijn basisplaats bij Ajax onder diens opvolger John Heitinga kwijt. De 23-jarige verdediger speelde in laatste 8 competitiewedstrijden voor Ajax slechts 49 minuten.

Ondanks een minder goed seizoen van zowel club als speler kan Bassey aankomende zomer vertrekken bij Ajax. Engelse media spreken over concrete interesse van Brighton & Hove Albion in de multifunctionele verdediger. Het is echter onduidelijk of Bassey mag vertrekken uit Amsterdam. Veel zal afhangen van de nieuwe trainer die Ajax nog moet aanstellen voor komend seizoen, dan wel de plannen van directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Bassey wordt naar verluidt samen met Mykola Matvienko (Shakhtar Donetsk) gezien als alternatief voor Levi Colwill van Chelsea. Brighton bracht onlangs nog een bod van 35 miljoen euro uit op de 20-jarige verdediger, maar dit werd door Chelsea afgewezen.

2023-06-05T15:07:08Z dg43tfdfdgfd